Næste trækning om:
02
DAGE
00
TIMER
54
MIN
08
SEK

Butikken Ærøpigen værner om fællesskabet

For tre år siden åbnede Ærøpigen i Marstal. Udover at sælge garn og lokalproducerede varer lægger butikken også lokaler til nørklecaféer, foredrag og strikkeformiddage, der samler ærøboerne. Og ikke mindst holder Ærøpigen liv i Marstals salg af Varelotteriet, et af Danmarks ældste klasselotterier.

Det er næppe til diskussion, hvilken verdensbegivenhed der i størst grad prægede livet tilbage i år 2020. Men selvom tiden var fyldt med usikkerhed, var der i perioden også gode historier at finde. En af disse handler om butikken Ærøpigen, der i maj 2020 for første gang slog dørene op i handelsbyen Marstal.

 

Målet for butikkens indehaver, Dorte Pietraszek, var at skabe et samlingssted. Både ét, hvor der kan hygges og nørkles, men også et sted hvor man udover at kunne købe garn, også kan få delikatesser, rapsolie og smykker, der bliver fremstillet på Ærø. Siden overtog Ærøpigen også købmandsbutikken Let Købs salg af Varelotteriet, så ærøboerne ikke skal rejse langt for at købe deres lodder.

 

En hyldest til det lokale

Den hyggelige butik Ærøpigen ligger i Kirkestræde i Marstal. Primært er det en garnbutik, fortæller ejer Dorte Pietraszek, men der sælges også lakridskonfekt, sæber, bøger og gavekurve med mere. Primært er det lokale varer, også gerne fra det sydfynske. I butikken er der events: ’Nørklecaféen’ hver anden mandag aften, og hver lørdag formiddag – hvis vejret er til det – bliver der strikket og hæklet i fællesskab ude på gågaden. Den kendte forfatter, Carsten Jensen, har også lagt vejen forbi for at holde foredrag. 

 

”Jeg ville gerne åbne en butik, der hyldede det lokale,” siger Dorte Pietraszek. ”Vi laver mange gode produkter og varer på Ærø, og jeg ville gerne hjælpe med at føre dem frem i verden.”

 

I februar lavede Dorte Pietraszek en ny tilføjelse til inventaret. Her blev hun nemlig forhandler af Varelotteriet, et af Danmarks ældste klasselotterier, hvis spillere ofte har lodsedler, der er gået i arv gennem generationer.  

 

Fællesskab er et nøgleord

Spørger man Dorte Pietraszek, hvorfor hun valgte at blive forhandler af Varelotteriet, er svaret klart:

 

”Da Let Køb lukkede, var der risiko for, at lotterisalget ville forsvinde i Marstal, og det ville være synd. De seneste år har der været en tendens af, at vigtige ting er forsvundet, fordi det er blevet digitaliseret i stedet. At bevare kontakten mellem mennesker er en stor del af min motivation,” fortæller Dorte Pietraszek.

 

På mange måder er fællesskab et nøgleord for Ærøpigen. Ejer, Dorte Pietraszek, mener, at det vil blive en kedelig verden, hvis vi alle ender med at bruge livet bag hver vores skærm. Vi skal ud at møde hinanden i virkelige fællesskaber. Om det så er for at hækle og strikke eller fortsætte familietraditionen med et lod hos Varelotteriet:

 

”Jeg får en god snak med spillerne, der kommer for at købe deres lodder hos mig. Mit indtryk er, at det betyder noget for folk at spille med, især hvis loddet har været i familien længe. Der er også mange, der siger, at de kan ikke slippe loddet, for så vil det pludselig blive trukket ud,” slutter hun.


Varelotteriets vinderhistorier

Har du ofte spurgt dig selv, hvad du ville gøre med pengene, hvis du vandt en million kroner? Her på siden kan du dykke ned i vores glade, hjertevarme, sjove, spøjse vinderhistorier og høre, hvordan nogle af Varelotteriets vindere reagerede på at få at vide, de havde vundet en stor gevinst. God læselyst.

”Jeg troede, at nogen ville stå og grine af mig”

Da kvinden fra Aarhus blev ringet op af sin forhandler med nyheden om, at hun havde vundet en million, var hun sikker på, at det var telefonfis. Siden blev hun overbevist. Læs her, hvad hun brugte pengene på.

”Min søn troede ikke på, at det var sandt”

75.000 kroner – så meget vandt en kvinde fra Østjylland i Varelotteriet, og det hjalp hende med at komme på fode igen. Læs historien om, hvordan gevinsten ændrede spillerens liv.

Blev millionær for en 50’er

Et kviklod i Varelotteriet, købt af en Haderslev-kvinde for 50 kr. per trækning, gik i fredags hen og blev det heldige vinderlod. Kvinden, der har spillet i Varelotteriet i 30 år, kan nu kalde sig nyslået millionær.

Butikken Ærøpigen værner om fællesskabet

For tre år siden åbnede Ærøpigen i Marstal. Udover at sælge garn og lokalproducerede varer lægger butikken også lokaler til nørklecaféer, foredrag og strikkeformiddage, der samler ærøboerne. Og ikke mindst holder Ærøpigen liv i Marstals salg af Varelotteriet, et af Danmarks ældste klasselotterier.

Den særligt heldige boghandel i Nørresundby

Varelotteri-forhandler Michael Clausen sælger lykkenumre fra sin Bog & Idé. Hele tre milliongevinster er nemlig blevet vundet i butikken hen over de seneste år. Vi har talt med forhandleren for at høre ham om, hvad det bedste ved jobbet er.

Festdag i Ulfborg: Kvinde vinder 1 million kroner

En check blev hængt op i vinduet, flag blev sat frem og den røde løber rullet ud hos Ulfborg Isenkram, da der den 8. september blev fundet en vinder af 1 million kroner i butikken. Ejer, John Sørensen, fortæller, at det ikke er første gang i butikkens historie, at heldet slår ned.

Flere generationer har købt lod hos Nygaards kaffe

Forhandleren i Frederikshavn har solgt Varelotteriet i snart 20 år, men forretningen er langt over 100 år gammel. Mød ejeren af den hyggeligste kaffebutik i dette interview.

Hans kone drømte, de vandt. Dagen efter skete det

Fredag den 24. maj fik en heldig Varelotteri-spiller fra Herning besked om, at han havde vundet topgevinsten og nu kunne kalde sig selv for millionær. Han var dog forberedt på, at det ville ske. Hans kone havde nemlig drømt om det aftenen forinden.

Hobro-spiller vinder topgevinst på 2 millioner

Det heldige lod er købt i Hobro Boghandel i Adelgade. Den nyslåede millionær, der har spillet med i lotteriet i mange år, fik den utrolige besked, da hun var ude at købe ind.

Kvinde fra Ribe: ”Nu stopper jeg med at arbejde!”

En kvinde fra Ribe fik sig noget af en overraskelse, da en SMS-besked afslørede hendes store gevinst på 1,5 millioner kroner i Varelotteriet. Læs mere om, hvordan hendes drøm blev til virkelighed efter 10 års dedikeret spil.

Millionær fra Ebeltoft: "Jeg skreg af glæde!"

Efter 30 år havde en kvinde fra Ebeltoft mistet håbet om at vinde den store gevinst. Men så ringede forhandleren fra Legekæden pludselig med en glædelig nyhed: Kvinden var netop blevet millionær i Varelotteriet.

Million-lod købt i Nordisk Korthandel på Vesterbro

”Jeg troede, de tog gas på mig, da de ringede inde fra forretningen,” fortæller den glade Varelotteri-spiller og vinder af 1 million kroner. Ifølge hende selv er hun stadig ’en gammel, sindig jyde,’ selvom hun i mange år har boet på Frederiksberg, så pengene skal ikke bare klattes væk.

Nordjyde blev millionær, mens hun spiste frokost

Kvinden var i fuld gang med at bestille fra menukortet, da vi forsøgte at ringe og fortælle hende den gode nyhed. Men der var et problem. Telefonen var løbet tør for strøm. Læs historien om, hvilken betydning gevinsten fik for kvinden.

Populær forhandler i Farum: ”Bevar drømmen”

Per Kattrup, Varelotteriets mangeårige privatforhandler i Farum, har i en alder af 83 år valgt at gå på pension. Vi har talt med forhandleren om hans traditionsrige hjemmebesøg, hans populære stand på Farum Torv, og hvorfor det er vigtigt at holde fast i forventningens glæde.

Samme trækning: Kvinde vinder 25.000 og 1 mio. kr.

Først fik kvinden en SMS om, at hun havde vundet 25.000 kr. Derefter tikkede der en ny besked ind om, at hun også havde vundet hovedgevinsten – og var blevet millionær. Hun havde nemlig sidenummeret til det heldige vinderlod.

Vejle-millionær: ”Den slags sker kun for naboen!"

En heldig lotteri-spiller fra Vejle blev fredag den 8. marts ramt af et lykketilfælde, der ifølge hende selv ”var så stort, at jeg ikke kunne forstå det.” Hun vandt nemlig topgevinsten på 1 million kroner i Varelotteriet.

Vendsyssel-kvinde får 1 mio. kr. på vundet lod

Tirsdag den 17. januar fik en heldig kvinde sig noget af en overraskelse, da hun vandt hovedpræmien på 1 million kr. i Varelotteriet. Hvad der gør historien endnu bedre er, at kvinden kort tid forinden havde vundet det heldige lod i en konkurrence på sociale medier.

Vinder 1 million kr. på lod købt dagen før

Nogle gange er man bare ufatteligt heldig. Det oplevede en mand fra Roskildes omegn, da han torsdag vandt 1 million kr. på et Varelotteri-lod, han havde købt dagen før.

Vinder af 1 mio: "Det er min lille hemmelighed"

En kvindelig Varelotteri-spiller fra Odense fik fredag den 17. februar 2023 den besked, mange nok drømmer om at få på et tidspunkt i deres liv: Hun var blevet millionær. Kvinden kan se frem til, at der en af de kommende dage vil rulle seks nuller med et 1-tal foran ind på hendes konto.

Vinder af 1 mio: Fik kaffen galt i halsen

En kvinde sad og spiste morgenmad med sin familie, da dagen pludselig blev vendt på hovedet af et telefonopkald. Her fik hun at vide, at hun havde vundet hovedgevinsten i Varelotteriet og nu kunne kalde sig millionær.